Tandyro istorija

  

Kas yra Tandyras?

Pasak legendos „kardas silpnose rankose – nenaudingas daiktas, manė Čingischanas, kai penki šimtai naimanų karių, užkariavusių kazahų stepes ir sunaikinusių jo dviejų tūkstančių karių būrį, ir kol likusieji mongolų raiteliai, gydydami žaizdas, degino mėsą ant laužo, jų priešininkai gamino arklieną tandyruose – molinėse krosnyse ir šventė pergalę. Tandyras - rytietiška krosnis - kepsninė - keramikinė kepsninė. Dovana įkurtuvėms, įkurtuvių proga.
Sužinojęs apie tai, išmintingasis užkariautojas įsakė, kad surinktų visus tandyrus jau užkariautuose Vidurinės Azijos miestuose ir aplinkiniuose kaimuose. Jau po savaitės Čingischano stovyklose buvo keletas tūkstančių tandyrų. Per porą metų žygių kariai pajautė, kad net ir kare galima valgyti skaniai.
Čingischanas įsakė paimti tandyrus į visus savo žygius. Jis buvo teisus – tandyras reikalingas, kad ranka laikanti kardą turi būti stipri.
Yra namų apyvokos daiktų kurie amžini, t.y. jie gimė jau puikūs. Būtent toks yra tandyras.

Prieš daug šimtmečių Rytuose buvo sugalvota molinė krosnis, kur ugnies pagalba gamino įvairiausius patiekalus, kurie yra neįtikėtinai skanūs.
Tandyro principas yra paprastas ir genialus. Jo viduje yra užkuriama ugnis, malkos sudega iki angliukų, o šiluma išlaikoma ilgą laiką. Įšyla tandyro keramikinės sienos ir tai padeda išlaikyti vienodą temperatūrą bet kurioje tandyro vietoje. Tam įtakos turi ir ovali tandyro forma.
Šeimininkui šiam kulinariniam stebuklui, lieka tik užverti ant iešmų mėsą, pakabinti iešmus vertikaliai ir kepti tam tikrą laiką. Kepimo laikas priklauso nuo patiekalo tipo, mėsos gabaliukų dydžio. Kepimas tandyre užima mažiau laiko nei kepimas bet kokioje kito tipo kepsninėje ar šašlikinėje.
 
 
Per tūkstančius metų tandyras beveik nepasikeitė. Šiuolaikinės technologijos ir medžiagos tik pagerino šilumos kokybę ir leido iš stacionarios molinės krosnies pereiti į mobiliąją keramikinę krosnį.

Tandyras yra ypatingas dar ir tuo, kad jame pagamintas maistas yra ne tik skanus, bet ir sveikas. Ypatingas karštis leidžia išsaugoti daugiau vertingų medžiagų bei vitaminų.

Tandyras neleidžia atsirasti kancerogeninėms medžiagoms, taip kaip tai įvyksta kepant maistą ant ugnies. Jau seniai žinoma, kad kancerogeninės medžiagos – daugumos negalavimų priežastis.
  
 
TANDYRAI
KAMADO
PRIEDAI
RECEPTAI