Plačiau apie KAMADO

 
Kas yra KAMADO kepsninė ?
 
Jau senovėje žmonės naudojo molinius indus maistui gaminti kiekviename pasaulio kampelyje. Vieni seniausių – daugiau kaip 3000 metų senumo – molinių puodų buvo aptikti Kinijoje. Manoma, kad iš šių apvalių molinių puodų ir kilo šiuolaikinės KAMADO kepsninės.

Laikui bėgant žmonės šiuos molinius indus ištobulino ir pritaikė gaminti maistą, ruošiant jį įvairiais būdais. Indijoje imta naudoti molines krosnis - tandyrus, o Japonijoje – mushikamado, indus ryžiams garinti, naudojamus japonų šeimose per ypatingas ceremonijas. Mushikamado – apvalios formos indas, gaminamas iš molio, turėjo kupolo formos dangtį ir buvo labiausiai paplitęs Pietų Japonijoje. Dar senovėje japonai sugalvojo reguliuoti garinimo temperatūrą, ištobulinę mushikamado konstrukciją oro sklendėmis, o vietoj malkų kūrendavo anglis.

Japonų kalba žodis kamado reiškia krosnis arba viryklė, o pažodžiui KAMADO reiškia „verdančio katilo vieta“. Romaji rašto sistemoje, kuri remiasi lotynišku šriftu, žodis KAMADO rašomas taip kaip ir anglų ar lietuvių kalba – KAMADO. Dabar žodžiu KAMADO vadinamos visos panašaus tipo keraminės kepsninės.
 
KAMADO keramika
 

Šiuolaikinės KAMADO tipo kepsninės gaminamos iš įvairiausių medžiagų, pvz., karščiui atsparios keramikos ir kitų ugniai atsparių medžiagų, terakotos – tradicinės poringos degtos keramikos iš natūralaus molio, arba portlandcemenčio ir smulkintų lavos akmenų mišinio. Kepsninės paviršius taip pat gali labai skirtis. Jis gali būti padengtas blizgia keramine glazūra, dažais, dekoratyviniu faktūriniu tinku arba keramine mozaika. Šiuolaikinė keramika ir ugniai atsparios medžiagos apsaugo kepsninę nuo skilinėjimo.

Dėl unikalios keramikos lauko temperatūra praktiškai neturi jokios įtakos temperatūrai kepsninės viduje net ir naudojant kepsninę žiemą. Taip pat visuose modeliuose yra galimybė reguliuoti temperatūrą.

KAMADO veikimo principas


KAMADO kepsninėms skirtingai nei tandyrams kūrenti naudojamos medžio anglys. Naudojant natūralias medžio anglis nepakeičiamas kepamų patiekalų skonis ir šie įgauną naturalų laužo skleidžiamą aromatą.

Kūrenamos anglys per kelias minutes įkaitina kepsninę iki reikiamos kepimui temperatūros kuri išsilaiko kelias valandas. Maistas ruošiamas karšto oro cirkuliacijos principu ovaliame kepsninės korpuse.

KAMADO kepsninėse be vargo galėsite ne tik kepti bet ir išrūkyti mėsą, kepti picas bei pyragus. Ši kepsninė gali ilgai išlaikyti pastovią temperatūrą ir nereikalauja nuolatinės priežiūros. Specialus kepsninės padas, apsaugantis maistą nuo atviros ugnies, praleidžia tik šilumą ir dūmus, reikalingus rūkymui. Beje, tokiu būdu ruošiant maistą, jo vartyti nereikės.

              

TANDYRAI
KAMADO
PRIEDAI
RECEPTAI