RECEPTAI
Kiaulienos šašlykas tandyre
 
Kiaulieną (sprandinę, kumpį, šonkauliukus) supjaustyti 4 – 5 cm. kubeliais. Šonkauliukus atskirti po vieną atskirai.
1 kilogramui mėsos paruošti marinatą reikės: supjaustyti 100 g. svogūnų, malti žoliniai prieskoniai ir malta raudonoji paprika pagal skonį (maždaug 1 šaukštas), išspausti ketvirčio citrinos sultis, 2 – 3 valgomieji šaukštai aliejaus.
Marinatą gerai išmaišyti su mėsa ir palikti marinuotis nuo 2 iki 6 valandų. Suverti ant iešmų ir kepti tandyre (maždaug 10 – 12 min.)
 
Raudoname vyne marinuota jautiena kepta tandyre
 
Supjaustykite jautieną dideliais gabalais ir prieskoniuokiuokite ją savo nuožiūra; svarbiausia - nepersūdykite druska ir nenaudokite acto, geriau vietoje acto naudoti raudonąjį vyną ar citrinos sultis. Svogūno žiedais apdėkite mėsą. Mėsą palikite 4 – 5 valandoms prieskoniuotis.
Po to mėsą mauname ant iešmų arba dedame ant grotelių į tandyrą apytiksliai 20 – 25 minutėms (priklausomai nuo gabaliukų dydžio).
Tandyre iškepta jautiena patiekiama su vyšniniais pomidorais ir žalumynais.
 
Vištiena riešutų padaže kepta tandyre
 
Padažui reikės: smulkiai sukapoti riešutai sumaišomi su smulkintais svogūnais, česnaku ir aliejumi, pridedame druskos ir vištienos prieskonių. Riešutai gali būti naudojami įvairūs, tačiau geriausia yra juos maišyti: graikinius, žemės ir lazdyno riešutus. Kad padažas įgautų išraiškingą skonį riešutus reikia apkepinti.
Paruoštas padažas turi būti tirštokos konsistencijos. Padažu ištepam vištieną ir paliekam marinuotis 2 – 3 valandoms. Įsukame vištienos gabaliukus į foliją (galima folijos ir nenaudoti, kadangi tandyre mėsa vis vien išliks sultinga) ir patalpiname į tandyrą ant iešmų ar ant grotelių.
Būtinai išbandykite šį patiekalą ir vištiena riešutų padaže taps jūsų mėgstamu patiekalu.
Reikalingi produktai: 1 kilogramui vištienos reikės 1 stiklinės smulkintų riešutų, 50 g. aliejaus, česnako, 2 vidutinio dydžio svogūnai.
 
Avies koja kepta tandyre
 
Avies koja prismaigstoma morkomis, česnako skiltelėmis, krieno šaknimis. Vėliau koja įtrinama druskos-pipirų mišiniu. Į rūgščias slyvų sultis įdedame maltą kaliandrą, kmynų ir česnako, aptepame šiuo mišiniu koją ir paliekame šaltai, kelioms dienoms. Koja neturėtų plaukti marinate, pilnai pakanka, kad ji būtų tolygiai aptepta. Karts nuo karto koją reikia papildomai aplieti marinatu.
Paruošta avies koja įsukama į foliją ir dedama į tandyrą uždarant visus dangčius. Tuo tarpu visos žarijos paliekamos tandyre. Priklausomai nuo dydžio koja tandyre turi būti kepama nuo 2,5 iki 3 valandų. Gaminimo pabaigoje reikėtų nuimti viršutinį dangtį ir koją išimti iš folijos, kad pasišalintų visa susikaupusi drėgmė ir patiekalas pasidengtų traškia plutele.
Mes sąmoningai nepateikiame visų recepto smulkmenų ir ingridientų palikdami vietos ir Jūsų fantazijai. Būtinai paruoškite avies koją tandyre – tai aukščiausio meistriškumo tandyre patiekalas. Tik tandyre įmanoma iškepti visą avies koją.
 
Jautienos šašlykas keptas tandyre
 
Jautienos išpjovą (pageidautina raudona filė, nes ji bus skanesnė ir sultingesnė) supjaustyti nedideliais kubeliais (apie 30 g.). Pridedam kapoto svogūno, pipirų, druskos, kitų prieskonių savo nuožiūra, du-tris šaukštus aliejaus, lauro lapų ir truputį vaisinio acto. Viską atsargiai išmaišome ir paliekame 5 – 6 valandoms marinuotis. Kartkartėmis (1 – 2 kartus) per valandą permaišykite, kad mėsa vienodai ir tolygiai įsimarinuotų.
Sekanti seka įprasta ir paprasta: mėsą veriam ant iešmų įmaišant tarp jos svogūnų žiedus. Galima tarp jautienos gabalėlių įdėti ir gabalėlius lašinukų. Kepimo metu riebalai per jautienos gabaliukus tekės žemyn sutepdami jautieną. Sudėkite iešmus į įkaitintą tandyrą ir vėliausiai po 30 min. ant Jūsų stalo puikuosis nuostabus jautienos šašlykas.
 
Tradicinis armėniškas kiaulienos šašlykas keptas tandyre
 
Pagrindinis šio šašlyko akcentas – beveik sausas marinatas. Jis ruošiamas iš mišinio: bazilikas, svogūnas, druska ir pipirai. Vandens, acto ar kitų skysčių į marinatą dėti nereikia, tam pilnai užtenka drėgmės išsiskiriančios iš mėsos. Gabaliukais supjaustytą kiaulieną sumaišyti su marinatu ir palikti 2 – 3 valandoms, vėliau mėsą išimame ir nuvalome marinatą, suveriame ant iešmų ir sukabiname įkaitintame tandyre.
Kaip taisyklė šiam šašlykui naudojami riebesni šviežios mėsos gabaliukai, kad šašlykas nebūtų sausas. Šašlykas tandyre kepamas tik apie 15 min. Prieš pateikiant ant stalo šašlykas nuimamas nuo iešmų ir sudedamas į lėkštę aplik apdedant įvairiausiomis daržovėmis ir žalumynais.
 
Kiaulienos sprandinė kepta tandyre
 
Imame gabalą kiaulienos sprandinės ir prismaigstome jį morkomis ir česnako skyltelėmis. Galime pagaryti mėsoje įpjovimus ir į „kišenes“ įdėti morkas ir česnako skilteles. Įtriname sprandinę druskos ir pipirų mišinių, aptepame garstyčiomis. Paruoštą mėsą įsukame į maistinę plėvelę ir paliekame šaldytuve 12 valandų.
Prieš kepimą mėsą supjaustome gabalais, tokiais, kd tilpų ant kelių lygių grotelių. Kiekvieną gabalą įsukame į foliją. Daugiaaukštes grotelias su mėsa dedame į įkaitintą tandyrą. Kad mėsa nepriekaištingai iškeptų prireiks 1 – 1,5 val., priklausomai nuo mėsos gabalų didumo ir tandyro temperatūros. Jai ir perlaikysite mėsą, tai šiam patiekalui nepakenks: tandyre ruošta sprandinė visuomet išliks minkšta ir sultinga.
 
Baltame vyne ruoštas šašlykas keptas tandyre
 
2 kg. avienos (galima pakeisti kiauliena) reikės 5 – 7 vidutinių svogūnų, 400 – 500 g. sauso baltojo vyno, trupučio druskos, pipirų ir kitų prieskonių pagal skonį. Šį receptą galima vadinti klasikiniu: rūgštus sauso vyno marinatas, tačiau ne actas. Mėsa supjaustoma vidutinio dydžio gabaliukais, sudedame į gilų indą ir apypilame žiedais supjaustytais svogūnais. Atsargiai masažuodami mėsą supilame vyną, druską ir pipirus ir viską permaišome. Mėsa pilnai įsimarinuos per 4 – 5 val. ir tai bus matoma pagal mėsos spalvą.
Vienas iš tandyro nuopelnų – nedžiovinimas kepamos mėsos, kaip tai nutinka ruošiant šašlyką mangale ar tradicinėje šašlykinėje. Kai tik jūs suversite mėsą ant iešmų ir pakabinsite tandyre, galite užsiimti stalo serviravymu, todėl kad, kepimo procesui nereikalinga jokia priežiūra.
Pakanka 20 – 25 min., kad šašlykas pilnai iškeptų, tuomet belieka jį apiberti kmynais, kapotais bazilikais ir petražolėmis.
 
Kaukazietiška aviena kepta tandyre
 
Tai aštrus, sotus ir pikantiškas patiekalas – taip galima apibudinti receptą, kurį Jums pristatome. Imame avienos file, pjaustom nedideliais 30 – 40 g. gabalėliais, sudedame į molinį indą, apibarstome druska, juodaisiais ir raudonaisiais pipirais ir viską gerai permaišome. Įdedame tarkuotą svogūną ir kapotą česnaką, bei įspaudžiame perpus perpjautos citrinos sultis. Viso marinavimosi metu (4 – 5 val.) mėsą reikia kaskasrt pamaišyti.
Sumauname mėsą ant iešmų ir sukabiname į įkaitintą tandyrą. Būkite įsitikinę tuo, kad šiame tandyre keptas avienos šašlykas tirps burnoje, palikdamas Jums ir Jūsą svečiams nepamirštamus pojūčius.
 
Triušis keptas tandyre
 
Triušienos mėsa yra labai švelni, todėl kepti ją reikėtų tik prieš pat patiekiant ant stalo, kad nereikėtų pakartotinai šildyti. Marinatui bus reikalinga pusė stiklinės obuolių sulčių, 200 g. rafinuoto aliejaus, išspausto česnako, paprikos, druskos, pipirų mišinio. Šio marinato kiekio užteks vidutinio dydžio (iki 1,5 kg.) triušio marinavimui.
Marinuojame 3 – 5 val. mėsą laikant šaldytuve. Kepti reikia apie 20 min. Siekiant, kad iškepta mėsa liktų kuo sultingesnė, prieš kepant galima apvynioti triuši folija. Su kuo patiekti keptą triušį spręsti jums; mes rekomenduojam jums patiekti su virtais briuselio kopūstais ar su bulvių koše.
 
Farširuota antis kepta tandyre
 
Prieš ruošiant antį reikia truputį apvirti: pakaks 10 min. verdančiam vandenyje. Įdarui bus reikalingas faršas su stambiai tarkuotomis morkomis, graikiniai riešutai, česnakas. Prikimškite įdaru antį ir ją užsiųkite, po to įtrinkite druskos – pipirų mišiniu. Priklausomai nuo anties dydžio kepti reikės 60 – 90 min. Patikrinti ar iškepusi labai paprasta: išimkite antį ir perdurkite aštriu daiktu. Jai perdsiduria lengvai – antis iškepta. Išimkite iš anties įdarą ir apdėkite juo paukštį. Atkreipkite dėmesį, kad anties kepimas tandyre nereikalauja pastangų. 0,5 kg. morkų, 2 skiltelės česnako, ir 200 g. graikiškų riešutų, faršo reikės tiek kiek pilnai prisifarširuos vidutinio dydžio antis.
 
Kiaulienos šonkauliukai kepti tandyre
 
Šonkauliukus tandyre galima kepti sumovus ant iešmų arba ant grotelių ir nepriklausomai nuo pasirinkto būdo rezultatas bus nuostabus, šonkauliukai sultingi, aromatingi ir labai skanūs. Pirmiausia atskirai supjaustome šonkauliukus ir pradedam marinuoti mėsą: galima naudoti bet kurį jums žinomą marinatą, tačiau mes rekomenduojame marinatą be acto (sauso vyno, pomidorų ar citrinų sulčių pagrindu). Maža, tačiau svarbi paslaptis: nesudykite mėsos marinavimo metu, geriausia tai atlikti prieš kepant. Šonkauliukus reikia verti išilgai kaulo - tokiu būdu mėsa tvirtai laikysis ant iešmo.
Tandyre šonkauliukai iškepa pakankamai greitai – per 15 – 20 min. Sudėkite mėsą ant lėkštės ir papuoškite žalumynais: bus skanu, greita ir gražu.
 
Obuoliai kepti tandyre
 
Pagal šį receptą paruoštus obuolius labai mėgsta vaikai. Tam jums prireiks saldžiarūgščių žalių obuolių, trupučio cukraus, porą žiūpsnelių vanilės, cinamono ir aišku tandyro su įstatomomis grotelėmis.
Obuolius nuplauti, po to atsargiai išpjauti vidurį paliekant obuolį neperpjautą. Sumaišome cukrų, vanilę ir cinamoną ir mišiniu apibarstome kiekvieną obuolį. Galima iškart pradėti kepti.
Sudedame obuolius taip, kad jie nesiliestų vienas kito ir įleidžiame groteles į lengvai įkaitintą tandyrą ir paliekame 10 – 15 minučių. Galbūt šio produkto išvazda ir pasirodys subliuškusi, tačiau dėl aromato susilaikyti nuo šio skanėsto bus neįmanoma.
 
Saldus moliūgas keptas tandyre
 

Keptas moliūgas ne tik labai skanus, bet ir labai naudingas. Kad paruošti šį patiekalą bus reikalingas prinokęs moliūgas, truputis cukraus, vanilės ir cinamono. Paruošimas paprastas: moliūgą supjaustome, išimame sėklas ir nuplauname; tada nulupę pjaustome 5 – 7 cm. aukščio kūbeliais.
Ant grotelių patiesiame foliją, sudedame moliūgo gabalėlius, ir juos truputį apibarstome cukraus, vanilės ir cinamono mišiniu. Iš viršaus moliūgą uždengiame folija ir įdedame į tandyrą 30 minučių. Šio laiko pakaks, kad moliūgas pilnai iškeptų, bet tuo pat metu ir išlaikytų savo formą bei naudingąsias savybes.
Tandyre keptas moliūgas bus ryškiai oranžinės spalvos, švelnios konsistencijos ir malonaus skonio. Kad išryškinti šį patiekalą galima moliūgą apibarstyti sezamo sėklomis, kapotais riešutais ir užpilti medumi ar džemu.
 
Šampinjonai kepti tandyre
 

Tandyre keptus šampinjonus galima naudoti kaip garnyrą prie iškepto šašlyko ar kaip atskirą patiekalą. Grybus reikia kepti pažemintoje temperatūroje, todėl tai galima daryti iškart iškepus mėsą.  Kepimo laikas ne daugiau kaip 5 minutės.
Jums reikės pusė kilogramo šampinjonų (reikia naudoti vidutinio dydžio jaunus grybus), nedidelės citrinos, malto raudonėlio, 3 – 4 skilteles česnako ir apie 50 g. sojų padažo. Permaišykite grybus su išspaustu česnaku, citrinų sultimis, druska, raudonėliu, sojų padažu. Kad grybai prisigertų marinato užtenka palaikyti 30 min. Vėliau sudedame grybus ant grotelių ir įleidžiame į tandyrą. Ištraukiam, atvėsiname ir mėgaujamės pikantišku šampinjonų skoniu ir kvapu.
 
Bulvės keptos tandyre
 

Tandyre keptos bulvės bus puikus priedas prie mėsos ar žuvies patiekalų. Receptas elementarus: nuskutame vidutinio dydžio bulves ir apviniojame jas folija, sudedame į groteles ir įleidžiame į tandyrą. Orientacinis patiekalo kepimo laikas – 0,5 valandos. Po to bulves išimame iš folijos, dedame į indą ir apibarstome druska, apšlakstom lyditu sviestu ir truputi pabarstom kapotais žalumynais. Valgyti reikia kol karštą, nes atvėsias patiekalas nebus toks skanus.
Tandyre bulves galima kepti ir su lupenomis – taip kaip kepdavote vaikystėje. Tam reikia bulves suguldyti tiesiai ant žarijų ir palaukti kol iškeps.
 
Krevetės keptos tandyre
 

Kepimui bus reikalingos krevetės (geriau pasirinkti didesnias) ir granatų sultys: garnyrui puikiai tiks skaidrūs kiniški vermišeliai. Kad pabrėžti krevečių skonį paruoškite salotas iš plonais šiaudeliais pjaustytų agurkų, morkos ir raudonosios paprikos. Daržoves vertėtų lengvai permaišyti rankomis, įdėti žiūpsnelį cukraus, truputį druskos ir apšlakstyti citrusinių vaisių sultimis.
Krevėtės turi būti nešaldytos. Pamerkite krevėtes į granatų sultis 10 minučių, po to ištraukę sumaukite ant medinių iešmelių po 2 – 3 krevetes ir sudėkite ant grotelių. Jai tandyras gerai įkaitintas, krevėtės iškeps per 5 minutes. Iškeptos krevėtės bus lengvai rausvos spalvos.
Padėkite į lėkštę skaidrius vermišėlius, salotas, o ant viršaus padėkite iš tandyro išimtas krevėtes ant medinių iešmelių. Štai ir viskas paruošta – galima patiekti svečiams.
 
Bandeles keptos tandyre
 

Bandelės keptos tandyre – tai patiekalas, kurio receptą galima vadinti pirmuoju dėl kurio ir pradėjo populiarėti tandyrai. 4 bandelėms reikalinga 600 g. miltų, arbatinis šaukštelis sausų mielių, 400 ml. vandens, šaukštas druskos ir sezamo sėklų. Visi ingridientai sumaišomi kol gaunama vientisa tešla ir paliekame šiltai 3 – 4 valandoms. Pradedame formuoti bandeles: daliname tešlą į 4 lygias dalis ir suformuojame rutulius. Rutulius suspaudžiame ir jų viduryje įspaudžiame duobutę į kurią įpilame sezamo sėklų ir paliekame 15 – 20 minučių.
Tandyrą reikia gerai įkaitinti ir palikti jame žarijas. Galima lengvai vandeniu aptaškyti tandyro sieneles ir pasižiūrėti ar nuo jų sklinda garas. Garo pasirodymas reikškia, kad tandyras įkaitintas tinkamai. Atsargiai, naudodami ilgą apsauginę pirštinę, priklijuojam tešlą prie tandyro sienelės iš vidaus ir uždarome. Kai bandelės pradės raudonuoti jas galima nuimti ir patiekti svečiams.
Mažai kam pavyks iškepti bandeles iš pirmo karto, todėl nenusiminkite jai jūsų bandelėms dar toli iki idealių. Dažniau treniruokitės - –u kiekvienu kartu jums gausis vis geriau ir geriau
TANDYRAI
KAMADO
PRIEDAI
RECEPTAI